kolmapäev, 6. september 2017

Estonia 104 versus kolhoosid 70

Tõesti on  nii, et see hoone, mida kaasaja lapsed määratlevad "selle hoonena, mis on Solarise lähedal", võib uhkusega vaadata oma pikale ajale tagasi ning tõdeda, et ta on näinud ja tundnud palju - kaks sõda, põlemine, ohtralt lavastusi, kontserte, vastuvõtte, külastajaid, uuendusi, remonte, pasunakoore ja tippivaid balletikingi. 
Sõnalavastused, ooperid, operetid, balletid...
I maailmasõja ajal kasutati kontserdisaali tiiba sõjahaiglana, teatrisaalis (Estonia teatrisaal) etendati aga ikka edasi. 
23. aprillil 1919 kolis majja Asutav Kogu. 
Niiet ka sellised tegemised on tulnud tal üle elada. Estonia teatri hoone projekteerisid juugendstiilis soome arhitektid Armas Lindgren ja Wivi Lönn. Üks ehitajaid oli Ivar Kreugeri ehitusettevõte Kreuger & Toll, Ivar Kreuger käis Tallinnas mitu korda ehitustöid jälgimas.
Ning ta avati.
Legendid räägivad nt, et  Juhan Liiv olla annetanud Estonia hoone ehitamiseks oma ainsa korraliku pintsaku. On teada, et 9. märtsi ööl kargas Estoniast välja põleva kratikostüümiga näitleja ning balletitantsija Blinov, kes parasjagu oli laval Tubina "Kratis" nimiosa mänginud - kas pole irooniline? Olla tulihänd ning sõna otseses mõttes söösta majast välja, tulihänd taga...Tõenäoliselt Blinov seda ise sellel hetkel kuigivõrd humoorikana ei käsitlenud.
Ning siis, kui Estonia avati, ei teadnud see uhke maja veel, et napid 34 aastat hiljem  ja nii kahesaja kilomeetri kaugusel asuvas Kuressaares (pardon Kingisepas) alustati üle-eestilise sundkollektiviseerimisega. 
Ka selle kohta räägib üks legend huvitava loo - üks kojanaine olla annetanud mõlemad isiklikud luuad kolhoosile "sest kui mul midagi muud anda pole, siis vähemalt luudadega saab korralikult tööd teha."
Kusjuures veel üks huvitav seik seoses kolhoosidega - kui ilmus film "Valgus koordis" (1951), siis olla saabunud veidralt adresseeritud kirju, kus päriti, palju selles kolhoosis normipäevade eest makstakse ja kui palju saab majand puhastulu, tervitati ja kiideti ilusa lauluhäälega kolhoosiesimeest (Georg Ots) ja paluti teada, mis viisil õnnestus vastrajatud kolhoos nii lühikese ajaga kõrgele järjele viia.
Minevik on nii paeluv, onju? Milliseid lugusid sealt välja kaevab....
*Pildid veebist erinevatelt saitidelt

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...