esmaspäev, 10. august 2009

Töö

Juba inimese sünd on töö. Vaevaline protsess, kus saavad haiget nii ema kui laps. Maimukese areng esimesel eluastal on töö. Suur koordineerimise oskus, lihaste pingutamine, uudishimu ärkamine. Masendav võitlus gaasivalude, hammastesügelemise ja tont teab veel millega.
Kui oma esimesel elupäeval suudab titt sulle fokuseerimata silmadega mingil määral otsa vaadata, siis esimesel sünnipäeval suudab seesama titt teha esimesed sammud üle toa.
Ema jaoks algab siis tõsine periood, sest senise hoidmise, potitamise ja lutitamise asemel tuleb hakata jälgima kappide, uste, asjade turavlist kinni/eemalolekut. Tuleb pidevalt liigutada, lihased teevad tööd.
Ning siis kõik vaevaliselt tulevad treeningud - kuidas potile, kuidas lusikaga süüa, kuidas kasutada tassi, kuidas pusserdada ennast riidesse, kuidas teha seda teist või kolmandat.
Laps kasvab. Läheb lasteaeda. Kosub kaelast ja olekult. Õpib iseseisvuma, teeb tööd.
Läheb kooli, õpib vastutust, teeb tööd.
Läheb erialalisse kooli. Omandab vastavalt võimetele, oskustele, teadmistele ning eeldustele sellise eriala, millega ta saab teha kuni kõrge eani TÖÖD.
Ning see on alles mäe laugjas nõlv.
Sest lisaks kõikidele õppeprotsessidele tuleb ka muu elu-olu tööga korralikuks muuta. Koristada, süüa teha, pesu pesta, maja remontida, muru niita, puid laduda, aeda kasta, autoga sõita, lugeda, korraldada, elada, töötada,töötada,töötada....
See on tegelikult leksikaalselt üsna naksakas sõna. Ütled töö ning kõik on kõigile selge. Kui töö siis töö. Samas puudub tal sünonüüm. Vähemalt ei suuda blogija küll ühtegi mõitslikku vastet välja tuua.
Ütled õpilastele, et homme on töö. valmistage sellest kuni selle teemani ette. Kui töö, siis töö.
Nüüdsel masu ajastul polegi enam mõttekas küsida, et kuidas sul TÖÖL läheb, vaid sootumaks teise nurga alt läheneda - kas sul TÖÖD on?
Vahel nii ja vahel naa. Kuidas kellelgi, sõltuvalt omandatud või omandamata jäänud erialast.
Aga lisaks sind toitvale-katvale toimekusele, tegutsed sa ju ka kodurindel.
Minu eilsed tööd nt - puude riita ladumine, õue korrastamine, tubade puhastus.
Ja ma tunnen ennast paganama hästi.

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...