neljapäev, 13. august 2009

Suured inimesed

Ei peeta siinpuhul silmas suurekasvulisust või täiskasvanlikkust. Pikkusest, kehakaalust ja east ei kõnelda. Mitte siin ja mitte praegu, sest on olemas inimesed, ket teevad oma elu jooksul asju, mida saab nimetada suureks.
Võimsad sõdalased; geniaalsed kunstnikud; nõelterava mõtlemisega filosoofid; absoluutse kuulmisega andekad muusikud; tabava sulega ning sotsiaal-kriitilised kirjamehed,-naised; ajaloolised diplomaadid; oskuslikud poliitikud; plasitilised ja nobedad sportlased; leiutajad; teadlased; uute suundade, suundumuste, tegevuste, asjade rajajad; läbimurdelised näitlejad ning üldse filmitööstusetegeleased.
Aeg meie ümber kajab tänaseni selliste SUURTE INIMESTE (kahjuks on suurte inimeste seltskond paratamatult maskuliinsem, samas ei maksa unustada, et pea iga suure mehe seljataguse kindlustas NAINE) eludest, nende saavutustest. Nendest on kirjalikud annaalid, ürikud, raamatud, käsikirjad, monograafiad, artiklid ning kindlasti on nii mõnestki ajalukku sobitatud inimesest liikunud mahlaseid legende, huvitavaid lauseid, mõtisklusi, midagi väga veidrat, koomilist ja kindlasti ka traagilist.
Kindlasti ollakse kuulnud Oscar Wilde ülbet ütelust, kui ülikoolikaaslased ta väevõimuga porist läbi lohistasid ning nõmmele lesima jätsid ning Wilde püsti tõustes oma pükse puhtaks kloppides kergitas keigarlikku kaabut sõnadega: "Siit kingult avaneb tõesti kaunis vaade"
Või maailma kultuuripärandit tohutlult oma psühhoanalüütilise meetodiga muutnud Sigmund Freudi tuntuks saanud lauset : "Sometimes a cigar is just a cigar "
Või sürrealismi võimsaima looja Salvador Dali ennastimetlevust sedasi: "Igal hommikul ärgates rõõmustan, et olen Salvador Dali, ning küsin endalt, mida geniaalset loon täna."
Kusjuures kaks viimast kohtusid ilmselt kuskil 20.-ndate lõpus Londonis, kus Dali üritas taotleda Freudi sõprust, ning olles kuulanud kunstniku selgitusi oma tööde kohta, lausunud psühhoanalüüsi isa: "On alles fanaatik"
Või Simone de Beauvoir, kelle skandaalimaiguline isiksus lõi ilmselt enim naissugu mõjutanud teose "Teine sugupool"
Nad on kõik olemas ka täna. Siinsamas. Bahtinilikus kronotoobis, aegruumis. Meie ümber, meie sees, meie peades, meie mõtetes.
Ja kõikide SUURTE INIMESTE lugusid jälgides võib aduda, et kõik on juba olnud, kuuldud, nähtud, tehtud, muutunud enne müüdiks, kui midagi toimudagi on saanud ning tundub, et kõik suured asjad on leiutatud ja olemas, et enam otseselt midagi juurde tulla ei saa.
Aga ehk on ajastul siiski ees suurkujud, kes hetkel alles mähkmes siputavad? Oma esimesi samme sibavad? Esimesi sõnu raamatutest veerivad? Kes teab, kes teab, kes teab.....

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...