esmaspäev, 7. september 2009

Iroonia

ÕS 2006 andmeil olla iroonia peen, varjatud pilge.Kõige sagedamini võib seda pilget kohata iseenda aadressil ning seda annab/kannab sulle ohtralt elu ise. Nähtust nimetatakse ka eneseirooniaks.
Üks selliseid pilkehetki on filmis "Con Air" (jaa, ma vaatan filme, kus esineb actionit). Seal mängib Steve Buscemi ühte järjekordset veidrat osa (kui tunnistagem ausalt - talle sobivad sellised kiiksukad, ainuüksi tema guglungiliku välimuse tõttu) - Garland Greene, intelligentset kannibalisti, kes on ohtlik ja nutikas.
Film iseenesest räägib sellest, kuidas ameerika vangaltes hoidmaks ära nn vangieliidi teket, paigutatakse neid tõpraid üle terve maa vanglate laiali. Viies neid üle täiesti uudse lennukiga ning loomulikult on pardal süütult kannatanud ja istunud mees, kes siis vangidemässu ajal teeb ihuüksi kaastööd maapealsete politsejõududega. Ja on üsna seal poole filmi peal irooniline seik.
Homost vangipoiss tantsib kokpiti ukse ees Lynyrd Skynyrd'i "Sweet home, Alabama" järgi ning Garland Green lausub: "Ma leian selle iroonilise olevat, et kamp idioote tantsib lennukis laulu saatel, mille kuulsaks teinud bänd keset kõrbe alla kukkus"....
Aga elu nüpeldab meid selle irooniaga pidevalt.
E ei tahtnud poegade sündi - iroonia seisneb aga selles, et pojad on oma füüsiselt, liikumiselt, kõndimiselt, tegevuselt täpselt tema koopiad. Korraga kaks temasarnast mehikest. Ning vanemal pojal on sünnimärk parema reie ülaosas - sama kujuga ja minu mälu põhjal samal kohal, kui isalgi. Ning veel - E on ujumistreeneri poeg ja ujub hästi, minu isa on meremees, kellele meistrijärk ujumises ning ta treenis terve suve poisse ning pojad libisevad vees täpipealt nagu E.
Iroonia tundub olevat ka see, et kuigi oleme poolõde ja poolvend, siis märkame praegu üksteisel selliseid sarnaseid jooni emaga, millest meil polnud isegi aimu ka mitte.
Või ilmselt on varjatudpilkeline nt fakt, kus temale näitasid näpuga päris paljud inimesed, et näe, sai sellise mehega lapse ning nii mõneski näpuganäitaja perekonnas on järeltulijad suisa türklase või abhaaslasega kokku elama asunud.....
Elu on mitmekihiline. Ja vahel on hea enese üle naerda.....

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...