pühapäev, 12. märts 2017

Kosmosemutid

Alar Pikkorainen ja tema surematud Juula ja Marta on tuttavad vast kõikidele, kes on kunagi Eesti Ekspressi sirvinud. Eks?
Kuna mulle meeldib asjade taust, siis uurisin pisut vikit ning sain teada, et Pikkorainen on on Eesti karikaturist, luuletaja, koomiksi- ja reklaamikunstnik. Lõpetanud Tallinna Polütehnikumi raadioside ning Tallinna Pedagoogikaülikooli joonestamise, kunstiõpetuse ja skulptuuri erialal. Tema loodud tuntuim koomiks on 1994. aastal alustatud "Kosmosemutid" ("Suburban Hags") ja tuntuim kaubamärk Rimi "Tudish-Piip". (vikipeedia.ee)
"Kosmosemutid" (inglise "Suburban Hags") on Alar Pikkoraineni koomiks, mis ilmub aastast 1994 Eesti Ekspressis. Koomiksi tegelased on
kaks eakat vanatädi (Marta ja Juula), kelle sõber on vares. Koomiksi sisu kajastab muu hulgas päevakajalisi teemasid. Koomiksi sageli korduvad tegelased on veel siil ja krabipulk. Koomiks on ilmunud ka raamatusarjana. (vikipeedia.ee)
Kuigi need kaks näivad pidevalt üksteisele ära tegevat, siis üks on nende juures küll kindel - neil on mingi naisside, mis on tõenäoliselt kunagisest ajast säilinud.
Mõlgutasin kosmosemuttidest, kui kaubakeskuses olin ning viite laua ümber istuvat vanemat prouat vaatasin ning  nende kõhistavaid naerusid kuulsin. 
Üks neist prouadest oli silmnähtavalt jumalavallatu ning lõbus, üks ilmselt see pidur, kellel alati midagi valutab ning üks selline, kellel on Ansip asjades süüdi, kuid.. nad olid ikkagi kuidagi juulalikult ja martalikult elusad. 
Kas mina ja L või mina ja L-L oleme ka kunagi kosmosemutilikult elusad? 

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...