esmaspäev, 20. november 2017

Murdmaa ja suusatamine

Sirly ja suusatamine? Sirly suusatamas?
Nii küsiks mitte lihtsalt enamik, kes mind tunneb, vaid kõik, kes mind vähegi teavad.
Igasugused talvised harrastused lihtsalt pole minu jaoks, kuigi kelk ja uisk on pärast laste sündi ikka päevakorras olnud, suusad mitte.
Aga miks rääkida täna AD  2017, valgusvaeses novembri poolpäevas, suusatamisest ja veel murdmaal?
Sel lihtsal põhjusel, et täna on sünniaastapäev Eero Antero Mäntyrantal, kes oli soome murdmaasuusataja, mitmekordne olümpiavõitja ja maailmameister ja kes aastatel 1964 ja 1966 valiti  Soome aasta sportlaseks; sünnipäev Juha Iisakki Mietol (hüüdnimega Mietaa või Mietaan Jussi),  endisel Soome suusatajal, olümpiavõitjal, praegusel poliitikul ja Mihhail Ivanovil (ilusat ümmargust, vene traditsioone järgides mittepeetavat 40), vene suusatajal ja olümpiavõitjal. 
Huvitav, mis põhjustel need kolm on omal ajal just murdmaasuusatamise (spordiala, milles võisteldakse suusatamises vahelduvate pinnavormidega maastikul. Sõltuvalt võistluse iseloomust kasutatakse murdmaasuusatamises kas klassikalist või vabatehnikat (uisutehnikat)) valikusse võtsid?
Miks suusatamine spordialana just Kristiaanias esmakordselt võitslusesse rakendati, on vist arusaadav...
Aga kindlasti on meestel olnud hetki suuskadel, küll paremaid ja küll halvemaid.




Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...