teisipäev, 10. oktoober 2017

Terve vaim etc....

Vaimne tervis on üldise tervise lahutamatu osa, mis peegeldab tasakaalu inimese ja keskkonna vahel ning koosneb nii positiivsest kui ka negatiivsest tervisest. 
Maailma Terviseorganisatsioon kirjeldab vaimset tervist kui heaoluseisundit, milles inimene realiseerib oma võimeid, tuleb toime igapäevase elu pingetega, suudab töötada tootlikult ja tulemusrikkalt ning on võimeline andma oma panuse ühiskonna heaks.
Vaimne tervis mõjutab inimese mõtlemist, käitumist ning emotsioone. Samuti on see seoses stressiga toimetulekuga, teistest arusaamisega ja otsuste tegemisega. 
Vaimne tervis koosneb inimese emotsionaalsest, psühholoogilisest ja sotsiaalsest heaolust. Vaimse tervise häire ehk psüühikahäire on terviseprobleem, mis mõjutab seda, kuidas inimene mõtleb, käitub ja suhtleb teiste inimestega. Psüühikahäireid diagnoositakse kindlate kriteeriumite järgi. Isik, kelle vaimne tervis on nõrk, võib tunda ärevust, stressi, depressiooni. Võivad esineda ärevushäired, obsessiiv-kompulsiivne häire, foobiad ja paanikahäire, posttraumaatiline stressihäire, skisofreenia, depressioon, bipolaarne meeleoluhäire ning söömishäired. Terapeut, psühhoanalüütik, sotsiaaltöötaja, õde, arst, psühholoog ja psühhiaater saavad aidata psüühikahäireid ravida, kasutades teraapiat, nõustamist või ravimeid.
Psüühikahäireid saab liigitada neuroosiks ja psühhoosiks.
Nii räägib asjadest vikipeedia.
Täna, kui ühtepidi tuleb mõelda pudru kasulikkusele (ülemaailmne pudrupäev noh) ja teisalt peab mõtlema, kas terves kehas on terve vaim, terves kehas on nõder vaim, nõdras kehas on terve vaim või nõdras kehas on nõder vaim, siis  ühest vastust sellele tegelt polegi. 

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...