esmaspäev, 23. jaanuar 2017

Moraali küsimus või moraaliküsimus?

Moraal on ühiskonna poolt aktsepteeritud käitumisnormide, tavade ja seaduste kogum, väliselt nõutavad reeglid ja tavad. Ta on seotud kultuuri ja eluviisidega. Sõna moraal pärineb ladina keelest ning tähendab tava või kommet. (Kreeka keeles on moraali tõlkevaste eetika. Filosoofiliselt saab sõnade eetika ja moraal tähendusi eristada.)
Vähegi lugejam inimene tabab ilmselt ka kokku ja lahku kirjutet sõnade sisulise erinevuse, sest minu jaoks on see seal täiesti olemas.
Aga kui nüüd pisut süüvida nähtusesse, siis mida see moraal tegelikkuses ikkagi tähendab?
Ühtepidi meenub mulle üks mälupilt teismeeast, kui olin teinud midagi ja ema seisis keset kööki., käed sõjakalt puusas ning ilme kurjustav. Teadsin, et nüüd hakkab moraali lugemine, et mulle hakatakse midagi ütlema millegi kohta ja ma pean lõpuks selle toona lobana näinud teksti kohta järeldusi tegema. Nüüd vahel sooviks küll, t ta mind letti võtaks ja moraali loeks, kuid samas - mille eest? Enda meelest on mu moraalne pale võrdlemisi korralik...
Moraalne elukäsitlus, üldiste kõlblusnormidega kooskõlaline elamine, aga.. hea, et ma sellelel hetkel kohvi ei rüübanud, kui tarkade meeste sõnu moraali kohta lugesin, sest mõni ajas muigama ja suisa naerma, aga heas mõttes:
*Lewis Carroll: "Igast asjast järgneb mingi moraal, kui sa ainult oskad seda leida"
*Philippe Jean-Charles Jourdan: "Elada moraalselt on võimalik ainult siis, kui inimene on veendunud, et ta ei saa hakkama oma jõududega, vaid vajab teiste abi"
*Immanuel Kant: "Dogma surm on moraali sünd."
*Friedrich (Wilhelm) Nietzsche: "Maailmas pole moraalseid nähtusi, on vaid nähtuste moraalne tõlgendamine."
*Oscar (Fingall O'Flahertie Wills) Wilde: "Pole olemas moraalseid ega ebamoraalseid raamatuid. Raamatud on kas hästi või halvasti kirjutatud, nii lihtne see ongi." 
Seda viimast saaks hästi parafraseerida ja mugandada erinevatesse olukordadesse. Ilmselt mõnel järgmisel korral.
Ja kumba pidi peaks sõna kirjutama? Kas küsimuse liigina või moraali puudutava küsimusena? Ja kas see on siis üldiselt võitlus hea ja kurja vahel?
Aporeetiline, kas pole?

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...