laupäev, 24. mai 2014

Saavutamise ja saavutada üritamise ämblikvõrkpeensus

Millal saab midagi nimetada saavutamiseks?
Kahtlemata on selleks hea haridus, mis viib eduka karjäärivõimaluseni, andes ühiskondliku positsiooni ja selle kaudu vahendid võimu, raha ning info hankimiseks.  
Kui inimese südamesoov võimaldab kõiki eelnimetet elemente omavahel kombineerides midagi tõeliselt suurt elus korda saata, siis on ilmselt tegemist väga õnneliku juhusega. Ning kui inimesel on sealjuures olemas nii mõistus, välimus kui tervis ja armastavad lähedased inimesed - siis on käes ilmselt suurim fortuuna võitüldse.
Saavutusteks võib lugeda mistahes vallas tulemuslikku tegutsemist, millel on olemas tagajärjed ning seda sugugi mitte negatiivses võtmes.
Üllatav on tõdeda, et vahel saab väga väikese vaevaga võrdlemisi palju korda saata. Kusjuures siinkohal ma ei peagi otseselt silmas ühiskondlikult nähtavaid tulemusi, vaid märksa väiksemal nivool kordaviidut.
Vahel võidakse kordaviidut tõlgendada kui ÜRITAMIST, kuigi tulemused on täiesti otsesed - klähvivalt poolmediteerivasse "dialoogi" astumine, millest võiks isegi rohkem säutsuda; mõistukõnelised tekstid; olematuks muudetavad selgitavad märkused. Tahaks uskuda, et ikkagi teatakse, mis vahe on saavutamisel ja saavutamise üritamisel. Mõjuulatus ju on silme all.
Miks selline teema? Mõned aastad tagasi oli PK-s üks teema, kus inimesed lugesid saavutusi - terved ja tublid lapsed, hea töökoht, hea auto, kindel abielu. Kõik iseenesest õiged. Osad lisasid juurde OMA KÄTEGA ehitatud kodu, enda loodud ettevõtet, mis pakkus tõesti vajalikke teenuseid (üks majandusharidusega tegelev anonüüm väitis, et kõige esimesena kaovad alati majandusraskuste tõttu ära igasugused koolitused, treeningud, iluteenused, ehitus - mõne aastatagune näitas selgelt sama momenti).
Veidi laiemalt vaatajad märkisid saavutuseks avalikus ruumis tegutsemist; sellist eriala, mis tõesti vajalik on ning globaalselt mõtlesid need, kes märkisid saavutustena väikesest sündinud suure ning üleilmse tuntuse (Krishnamuthi, Ema Teresa, Gandhi, Tesla, Edisson etc).
Need inimesed olid tõesti, kes saavutasid, mitte pelgalt ei üritanud.
 
 

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...