reede, 22. juuli 2016

Kes on snoob? (perekool.ee põhjal)

Olen varemgi kirjutanud, et olen perekooli lugeja, kasutaja, kommenteerija. Vahel pistan mõne liba ka eetrisse ning siis on huvitav jälgida, kuidas tegelikkuses asetleidnud lood rahval harja punaseks ajab ning paneb: "Liba!" karjuma. 
Mis on tihti üllatav. Imelik, et inimesed sellises totaalses omas mullis kallist aega viidavad ja siis vahel rangelt, vahelt mõnusas muheduses oma äärmuseni piitsutatud printsipiaalsusega satuvad tõelisesse hasarti. 
Tihti on seal huvitavaid kooslusi märgata.
NT I: kellegi rasedus kulges pidevas öökimises ja tilgutite all olemises, sünnitus kestis sisuliselt neli ööd-päeva, vaene piinleja tõi ilmale oma tervise ja saja õmblusega riskides sellise lapse, kes mitte kunagi ei uinunud ja ainult karjus ning ema oli väsimusest ümber kukkumas.
NT II: keegi, kes ei märganudki, et ta oli rase, kes sünnitas vähimagi vaevata  ja ühegi rebendita lapse, kes magas ja võttis tissi ning piima jätkus mitmele lapsele.
NT III: keegi näeb vanusest 20 aasta noorem välja ja seda absoluutselt igasuguse vaevata ning poes küsitakse alkoholi ostmisel passi ning mehi peab kaikaga eemale ajama.
NT IV: keegi teeb eranditult kõik toidud ise (sealhulgas ka kasvatab kõik saadused ja viljad) 3 korda päevas ja imestab, et kuidas sellega ise ikkagi toime ei tulda.
NT V: keegi on nii öko, et peseb ennast tavalise veega kord nädalas ning juuksed on loomulikud, läikivad ja puhtad ning pole küljes mingit mustuse lõhna.
Etc, etc, etc
Osad inimesed julgevad võrdlemisi ausalt öelda huvitavates teemades välja mitmeid põnevaid mõtteid. Üks kasutaja on aga pälvinud omalaadse hüüdnime ning täiesti äratuntava kirjutamisstiili, kui asi puudutab nina püsti ajamist ning leebelt öeldes suurema koguse mõttetuste ütlemist keset päist päeva. Ma isegi enam ei mäleta, missugusest teemast asi alguse sai, aga keegi kägu (see on anonüümne kasutaja - seal saab kas olla oma kasutajanimega või siis käona) kõneles võrdlemisi veatus ja korrektses eesti keeles, kuidas nad lähedaste tuttavatega pardifileed sõid ja kuivõrd kõrgelt arenenud nende tekst sellel õhtul oli.
Kägu pälvis hüüdnime Pardifilee ning mõnes teemas ta torkab suisa silma selle "kõrgel(t) arenemisega".
Oli teema snoobidest. Et missuguseid snoobe ikka ilmas olemas on. Kokku loetlesin teemas toidusnoobid, kultuurisnoobid, spordisnoobid, reisisnoobid, lihtinimesed-snoobid. Ilmselt olid mõned veel, aga see kultuuriga eputamine oli küll veider. Ja siis tõenäoliselt sama Pardifilee ütleski, et tal on üle kümne tuhande raamatu ja neid ta on  lugenud/lugemas. 
Loomulikult vallandus mõningane vaidlus selle ümber ning pani õrjetukesi oma raamatuid üle lugema. Mina sain kokku ca tuhat teost. Pluss riiulitäis hariduste omandamisega seotud konspekte. 
Pean ennast ka mõnes asjas snoobiks - no näiteks ei suuda suhelda selle sama hariduseta inimestega (vanasti öeldi, et kuus klassi külakooli). Kusjuures väikese kõrvalpõikena - peaaegu alati ilmuvad haridusteemadesse perekool.ee-s isikud, kes tunnevad kedagi, kellel on "originaalne ja avar mõttemaailm, suur lugemus, lai silmaring ja töötavat müstiliselt kõrgel kohal palka saav isik, kellel on ainult põhiharidus". Olles nüüdseks 24 aastat töötanud ja sellest enamiku aja inimestega, pole ma mitte kunagi, mitte ühtegi sellist isikut kohanud (ei pea silmas vanemat generatsiooni, kellel jäigi haridustee poolikuks ning kellele anti eluga kaasa kuhi kogemusi sootumaks teistelt radadelt).
Suhtun mõõduka vastumeelsusega igasugustesse EM-; OM-; MM-idesse ning siis saan üpris põlglikke pilke, kui ütlen: "Võrdlemisi vähe kotib" (jah, ma kasutan selliseid väljendeid - see on üks filoloogiks olemise rõõmudest - madalast kuni kõrgema väljenduslaadini). Inimesed jäävad arusaamatult piidlema, kui eraldun seltskonnast, kus räägitakse jalgpallist. 
Nojah, aga kes siis ikkagi on snoob? Minu meelest inimene, kelle jaoks on sotsiaalse staatuse ja inimese väärtuse vahel väga suur erinevus. No kes vaatavad, mis autoga sõidad, mis piirkonnas elad, mis brändi rõivaid, kelli, pesemisvahendeid etc kasutad. Isegi seda, missuguseid filme vaatad, raamatuid loed, muusikat kuulad. 
Eriti üllatavaks muidugi on siinkohal see moment, et raamatute hulga järgi snoobiks olemist hinnatakse. 
Osad on ise suured antisnobismi snoobid, kes ennast kirjeldavad, kui kõige lihtsamaid inimesi ja siis soovivad salamisi, et sa nende "lihtsat" eluviisi ainuõigeks pead.
Ühesõnaga - snobism lokkab me ümber. Isegi minus. Rääkimata perekoolist ja rääkimata sealse(te)st teema(de)st.


Kommentaare ei ole:

Rannamaastudes

Well, tööauale tulevad mingid teemad pidevalt sedasi, et ma enam ei pea midagi ise välja mõtlema, töö leiab mu iseenesest üles. Mu üheksas r...