teisipäev, 19. september 2017

Kõnele kui piraat

Kui guuglit lapata, siis jääb sõrme ette igasuguseid veidrusi.
Ilmselt üks erilisemaid päevi, mida tähistada, on seotud  piraadina kõneleja päevaga.
Viki teab, et 19.09.1995 alustati selle traditsiooniga, aga kas piraatlusega kaasnevad mingid üritused vms, seda kahjuks ei teagi. 
Iseenesest on nende mereröövlitega nii, et nad on merel tegutsevad kurjategijad, kelle eesmärgiks on teiste aluste röövimise või merelt maal olevate objektide ründamise kaudu saada tulu.
Neid olid kaaperdajaid ja mereröövleid.
Kaaperdajad olid siis need mereröövlid, kellele on valitsus andnud ametliku kaaperkirjaga loa röövida mõne teise riigi laevu. Sellist piraatluse vormi kasutati vastaste nõrgestamiseks. 
Vahemere korsaarid olid korrapäratu ja kohati juhuslik segu mereröövlitest ja kaapritest.
Mereröövlid  – piraadid, kellel puudub valitsuse luba, ongi laiemas tähenduses piraadid ehk merel tegutsevad röövkurjategijad
Mereröövleid on eri aegadel ja eri kohtades nimetatud mitut moodi, nt Läänemerel vitaalivendadeks, Kariibi merel bukanjeerideks ja flibustjeerideks (nii kõneleb vikipeedia)
Mereröövlitest praeguseks kinnistnud kuvand on tulnud tänastele inimestele Robert Louis Stevensoni "Aarete saare" kaude. Robert abiellus naisega, kellel oli poeg. Vastne perekond käis pikemal reisil Ameerikas ning teravakõrvaline ning juba lapsena peas lugusid koostanud kirjanik jättis mõned detailid eredalt meelde.
Kodus tagasi aga juhtunud nii, et ühel vihmasel pärastlõunal istunud Roberti kasupoeg laua taga ning joonistanud maakaarti sellisest paigast, mida tegelikult olemas ei olnud. Robert vaadanud seda ning tal tekkinud idee kirjutada piraatidest. Innustust andis ka üks Silveri-nimelisest mereröövlist pajatatud seik.
"Aarete saar" oli küll lastele mõeldud, kuid täiskasvanud  sattusid vaimustusesse. Raamatu mõjul tekkis piraatidest nägemus, mis väga kinnistunud – üks silm kinni (reaalne põhjus), kuldkõrvarõngas (reaalne põhjus), papagoi, puujalg etc.
"Surnukirstul 15 meest ja pudel rummi"   - see on justkui koondkokkuvõte piraatlusest.
No ja edu siis kõikidele täna piraadi stiilis kõneledes.
Tahaks näha, kui tööl "Ai, carramba!" ütlen.....

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...