pühapäev, 26. veebruar 2017

Mutistumine

Mutt on eesti keeli üks lahe sõna, sest homnüümne ring selle lekseemiga (ilmselt mõni lugev lingvist ja keeleteadlane minestab) on suisa viiekaudne:
1. mutt  - tiheda sametja musta karvkatte ning labidjate eesjäsemetega peam. maasse rajatud käikudes elav putuktoiduline loom 
2. mutt  - eit. a. eakas naine. 
3. mutt - tiibade ja kotitaolise päraga hrl. endisaegne võrkpüünis, nooda eriliik. 
4. mutt - kaardimäng 2–6 isikule tihide võtmisega 15 silmast allamängimiseks.
5. mutt - rõngas laeva purje äärel nööri läbitõmbamiseks
Praegu me räägime mutist nr 2.
Tõenäoliselt mõtleb iga naine mõnad vanemat naisisikut nähes, et vaata kui kena ja noor ma veel välja näen ning õudne küll on ikka vanaks muutuda. 
Mis tegelikult ongi natukene kurb, sest iga kenadus muutub kunagi küpseks, see järel aga mälestusterohkeks. Ja me ei saa sinna midagi parata, sest nii need asjad lihtsalt on.
Vananemist karta on mõttetu, sest milleks haakuda eemalelibisevate noorusaastate turja, kui saab kohaneda kõigega mis on ja lisaks on Vladimir Krupini "Eluvees" üks tegelane Natalja (?), kes mingisugusel hetkel ütleb filosoofilise rahuga: "Ma jään alati kellestki 10 aastat nooremaks". 
Ning ma ei usu, et enamik naisi nii primitiivselt endast mõtlevad, et kas nad on ikka jätkuvalt tarvitatavad raamid või mitte.
Aga märkan teatavat laadi mutistumist: kael peab soojas olema, sest külm tuul puhub ebamugavalt sealt sisse; mõte õhtusest väljaminekust pole sugugi meelitav (ja kunagi oli sooviks, et reede õhtud oleksid ilmtingimata vabad, linnatuled kutsusid ja teadsin peast klubides soovilugusid, sest hitte tuli ju ühtejutti), muusika on vahel liiga kõva ning vihastun, kui inimesed ei tea kõige elementaarsemaid eesti filme (minu jaoks elementaarseid ja minu meelest kõikidele kättesaadavaid).
Aga loodan, et mõned asjad jäävad siiski veel sinna .. 15-20-aastasesse tulevikku.
Samas on mõned asjad huumoriga võetavad ning laialokilised soengud, suured plussprillid, tugikepp, käekott ja pidev kudumine on asjade üks äärmus ning  kunagistest poppidest TV sarjadest "Nanny", "The golden girls", "Hot in Cleveland" tuntud vanemad prouad oma elukogemuse, põnevate juttude ning vürtsika sõnavaraga on teine äärmus.
Lisaks kõik need nõiad, ennustajad, kaardimoorid - alates kreeka mütoloogiaga ning meie enda kirjanduse tähtteeostega lõpetades.
Et karta pole vaja mitte vananemist, vaid mutistumist?
_______________________________________
Pildid veebist

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...