kolmapäev, 22. veebruar 2017

Mida siis ajalooliselt kuulukse?

Kiikasin kanalitesse ning leidsin, et 22.02 on ajaloos olnud mõnes mõttes erakordselt vägivaldne päev.
Tegin noppeid:
1576 – Liivi sõda: Läänemaale tunginud Vene väed vallutasid Haapsalu.
1680 – Pariisis põletati oma aja kuulsamaid mürgitajaid Catherine Montvoisin, hüüdnimega La Voisin.
1744 – Austria pärilussõda: Vahemerel leidis aset Touloni lahing Prantsuse-Hispaania ja Suurbritannia laevastike vahel. Jose Navarro 27 laevast koosnev ühendlaevastik sundis 24. veebruariks 30 laevast koosneva Briti laevastiku taganema Itaaliasse.
1797 – viimane sissetung Briti saartele, kui prantsuse väed randusid Walesis.
1848 – Pariisis puhkes ülestõus Juulimonarhia vastu.
1859 – karistati Mahtra sõjas osalenud talupoegi. Kadalipust aeti läbi 44 meest, kellest enamik saadeti Siberisse kas sunnitööle (2 meest 20 aastaks) või asumisele*.
1901 – heideti vene kirjanik Lev Tolstoi jumalateotuse eest õigeusu kirikust välja.
1915 – Esimene maailmasõda: Saksamaa alustas piiramatut allveesõda, mis tähendas vastaste kaubalaevade ette hoiatamata uputamist allveelaevade poolt.
1943 – Saksamaal Münchenis mõisteti surma ja hukati vastupanuliikumise "Valge Roos" (Weiβe Rose) liikmed Hans Scholl, Sophie Scholl ja Christoph Probst.
Lisaks sain teada, et sellel päeval sündis Jānis Endzelīns, läti keeleteadlane. Endzelīns oli tunnustatud balti keelte uurija ja ajaloolis-võrdleva keeleteaduse eriteadlane. Avaldanud põhjapanevaid uurimusi läti keele ajaloo, murrete, grammatika ja sõnavara alalt. Lõpetanud ja avaldanud K. Mīlenbahsi „Läti keele sõnaraamatu“. Uurinud ka soome-ugri ja balti keelte suhteid.
Ka vennad Tuulikud sündisid täna.
14 aastat tagasi olin rase, hüljatud, õnnetu.
Täna olen ma lahe, vahe ja mahe :)
____________________________________
*Kadalipp (rts gatlopp 'tänavajooks') oli ihunuhtluse liik, kus karistatav aeti läbi kahte vastamisi ritta seatud sõdurite vahelt, kes igaüks andis karistatavale hoobi pika vitsa või kepiga.
Erinevalt teistest ihunuhtluse liikidest ei loetud kadalippu häbistavaks, kuna seda saatsid täide sõdurid, mitte timukas.
Kadalipus seisis 100–500 soldatit ja karistusprotsessi läbiti olenevalt toime pandud süüteost kuni üheksa korda. Kadalipp oli levinud karistus talurahvaülestõusust osavõtjatele.
Rahvasuus "kadalippu läbima" tähendab mingit rasket, pingutust nõudvat teekonda läbima (vikipeedia.ee)



Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...