kolmapäev, 4. veebruar 2015

Gallus gallus domesticuse profileerimine

Me ilmselt kõik oleme mingisugusel nädalapäeval mekkinud mingil moel muna, nii füüsiliselt kui mõttepalangute kaudu, eriti filosoofiliste, religioossete või teaduslike ideede ja teooriatega seoses. Kumb oli enne, kas muna või kana etc. Muna praetud, keedetult, fritüüritult, omletina, rüütlisaiades, munapudruna.
Muna tuleb kanast, teadagi. Kana saab munaga valmis ja siis kaaaaagutab kõvasti, kõvasti. Käib uhkelt üle õue ja teatab tähtsalt, kuidas on saanud valmis meistriteosega.
Kuid kanal on olemas ka teine tähendus,  selline halvustav nimetus nende.. eee.. naisolevuste kohta, kes oma amtöörlikult, diletantlikul moel püüavad diagnoosida teisi inimesi (siinkohal tahaks öelda, et guugel ja tervishoiulehed pole ikka päris igaühe jaoks) ning seejärel vist olla dialoogis ühiskonnaga.
See on ikka valusnaljakas, kui näiteks muidu söögispetsialisti ja grupirähklejana esinevad ...eeee....(parafraseerides "Armastust kolme apelsini vastu" Pantalone suu kaudu) naisisikud üritavad küll ülikooli kaugelt nuusutatuna, kuid siiski juba ammustesse aegadesse jäänud akadeemilise atmosfääri mekkimisega selgitada või õpetada kellelegi mingeid tervishoiualaseid termineid, mida nad tõenäoliselt pidid pikemat aega tuiutama, et õigest kirjapildist üldse selgust saada. Ega kana siis alati arusaaja pole, tema maailmapiltki käib külgedelt, terviklahendust ei näe kana isegi parema tahtmise juures - füsiognoomia on selliselt seatud. 
Vahest aitab kanadele keegi kaasa, seda ma muidugi ei oska kommenteerida, küllap vist. Grupirähklejad ei suuda oma saamatuse ja teadmatuse tõttu sammugi astuda nutitelefonita, guugel on ju kasulik ning lisandusena saavad nad kohe instagrami ja twitterit  samamoodi teavitada toimunust või  toimuvast, nagu ennist minu kirjeldatud kanalgi Tähtsalt ja ikka selliselt, et oleks kõlapinda, mis sest, et kana kaagutus kõlab täpselt sellisena nagu ta kõlama peab - kaagutusena.
Iga kanakene peaks ikka oma pesa peale ennast kohendma ja vaatama ega nt kollast värvi tõstepommid välja veerenud pole, ning  loomulikult kohe teavitama kõiki, et nüüd on olemas tõstepomm. Pole vaja minna nendesse maardlatesse, millest ainese ammutamiseks silmnähtavalt jääb puudu vajalikest teadmistest ja oskustest.
Kindlasti peab kanakene andma mõista igast sammust söögist ja joogist, kuid see polegi ju nii arusaamatu - kanakene oskab hästi toidulaua ülekülluses siblida ning vajaliku tera leida. Ning otse loomulikult sellest valjuhäälselt märku anda.
Kuid seegi pole veel kõik. Iga kana kõrval peab olema puhvisrinnaline ja kohevasabaline kukk, kes oskab võidukalt kireda, ägedalt nokka teritada ning vaat et surnukski nokkida mitmeid nooremaid isendeid. Ikka võimalikult valusalt, et hoop täieliselt surmav oleks. Kuid ellujäävatel noorematel isenditel on kukekesega lisaks sugulussidemetele veel midagi, mille kukeke on ära unustanud - neil on süda sees. Erinevalt siinräägitust
Üle-eelmisel korral Antoni juures, kui ma siis veel üliõpilasena (studeerides eriti filosoofilisi, religioosseid või teaduslikke ideesid ja teooriaid), tegime kaasüliõpilastega väikese esitluse ning muuhulgas käsitlesime ka kanafilosoofiat "Miks läks kana üle tee?" võtmes:
PLATON: Tähtsama asja nimel.
ARISTOTELES: See on tema loomuses.
KARL MARX: Seda ei saanud ajalooliselt vältida.
SADDAM HUSSEIN: See oli põhjuseta mässuakt ja tema pihta 50 tonni närvigaasi viskamine oli igati õigustatud.
MARTIN LUTHER KING, JR.: Ma näen maailma, kus kõik kanad vabad on ja võivad tänavat ületada, ilma, et nende motiivide üle kahtlusi oleks.
MOSES: Ja Jumal laskus taevast ja ütles kanale "Sina pead tänava ületama". Ja kana ületas tänava ja kõikjalt kostsid rõõmuhõisked.
FOX MULDER: Te nägite ise, et ta tänava ületas. Kui paljud kanad peavad veel üle tänava minema, et te seda usuksite?
FOX MULDER (2): See oli valitsuse vandenõu.
RICHARD M. NIXON: Kana ei ületanud tänavat. Ma kordan, kana ei ületanud tänavat.
MACHIAVELLI: Otsustav on, et kana ületas tänava. Keda huvitab põhjus? Tänava ületamine õigustab igasuguseid võimalikke motiive.
JERRY SEINFELD: Miks üldse keegi tänavat ületab? Ma mõtlen, miks ei küsi keegi ""Mida kuradit see kana seal üldse tegi?""
FREUD: Tõsiasi, et te selle küsimusega tegelete, näitab teie seksuaalset ebakindlust.
BILL GATES: Just äsja lasin ma turule uue Kana Office 2000, mis suudab ka mune muneda, dokumente täita ja kontoseisu korrastada.
DARWIN: Kanad valiti evulutsiooni poolt miljonite aastate jooksul välja ja nüüd suudavad nad tänavat ületada.
EINSTEIN: Kas kana ületas tänava või liikus tänav tema all, sõltub teie vaatluspunktist.
BUDDHA: Selle küsimusega eitad sa oma kanaloomust.
ERNEST HEMIGWAY: Et surra. Vihmas.
CLINTON: Ma ei olnud kordagi selle kanaga üksi.
ARNOLD RÜÜTEL: Maal ja külas on toimunud nii suured muudatused ja kohati võib näha, et kana, aga ka teised, kolmandad, neljandad ja koguni anonüümsed linnud ei ole leidnud endale enam reaalset teed, kuidas edasi minna. Ja selle juures on kana olnud meelekindel ja leidnud väga reaalse tee."

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...