teisipäev, 3. veebruar 2015

Flirt


Pilt on internetist ning illustreeriv 
"Lahkumisõhtul saab tormine plaaž armumängude tallermaaks..."
See armumängu alustamine on tegelikult rohkemgi kui ergastav. Umbes samamoodi võib tunda ennast ilmselt kogenud jahimees: vaatab üle padrunid ja relvad, kontrollib jahipauna, teritab noa, vaatab üle oma vastavalt aastaajale sobivad rõivad, kontrollib autokummid ning suundub jahialale. Kogenenud rahulikkusega leiab jahimees üles selle piirkonna, kus hetkel saakiloomi kõige enam - vaatleb maapinda, märkab lähedusesviibinud  loomade jälgi, oskab maapinna seisundi järgi öelda, millal nad seal viimati liikusid. Kontrollib tuulesuunda, et saakloom liiga kergesti hädaohtu ei märkaks. Ta uudistab, vaatab..ja leiab sihitava. Ta paneb relva palgeisse ning....
Flirtima asumine käib enam-vähem sama loogika alusel. Relvad ja tegevused on teised, kuid põhimõtte analoogne. Lisaks ja kujundlikult  -  flirtida saab kõikjal, isegi matustel. Kunagist kihlatut kohtasin ma esmakordselt just tema isa kirstu ääres langetatud päi seistes. Noore residendiga kõlksasid pilgud kokku kunagi ammu-ammu hämaras haiglakoridrides äkksurma andnud patsienti elustades. Velosportlasega flirtisime ülekäigurajal; näitlejaga kohvikus; sepaga kaupluses. Laste isaga haiglas ravimeid tutvustades ning avariilise hokimängijaga pikkadel sidumistundidel; ühe teise arstiga maja jõulupeol. Kuna ma tervishoiule oma tööaastatest senise enamiku olen pühendanud, siis on ju üpris arusaadav, miks tervishoiutöötajaid on flirdinimekirja kõige rohkem sattunud.
See on tegelikult võrdlemisi huvitav vaatemäng, kui märkad, kuidas flirt tekib: süütu silmade kokku saamine, sekundi murdosaks kauem vaatamine ning seejärel keerata pilk maha. Heita korraks uuesti võrdlemisi häbelik pilk ning alateadlikult sirutada oma rühti - naised suruvad rinna ette, mehed tõmbavad kõhus sisse. Toimub esimene lähenemine, küsitakse midagi võrdlemisi tühist ja päritakse nime järele (kui ei tunta) või proovitakse humoorikalt arendada suhtlust (kui tuntakse).
Omanäolised flirtimisaktsioonid on käinud kindlasti tervishoiasutustes, kus kolleegid on võrdlemisi sarnased - tänu kittelsüsteemile, kuid ometigi eristub mõni mees ja naine teistest. Oletame, et tegu on osakonnaga, näiteks mõne laboratoorse üksusega. Patsiente seal eriti pole, on uurimismasinad, mikroskoobid. Kolleegidevaheliste ürituste pidamine saab seetõttu toimuda võrdlemisi segamatult. Puhketoas on kaetud laud - termosed kohviga, pirnilõigud, viinamarjad, porgandid ja tipikaste, salatikorvid ning isuäratav kringel. Samuti mõned alkoholivabad šampused - ikkagi tööaeg. Nooremapoolne ja pikakasvuline ning naistega muidu võrdlemisi kohmetu arst märkab kollektiivi lisandunud laboranti: noor, punapäine, pingul põskedega nagu kummist mänguasi. Nad noogutavad üksteisele kergelt ning näkitsevad püstijalu pabertaldrikult kringlitükki. Joovad plasttopsist kohvi ning pilgud libisevad korraks üksteisest üle. Südamed hakkavad kloppima, neiu põskedele kerkib kerge puna - see meeldiv arst vaatas teda ning kerge ja võrdlemisi plikalikult tobe kihin käib hingamisest läbi.  Kehakeel muutub. Sõrmed libisevad juustest läbi, alateadlikult heidab neiu pea kuklasse, et flirditav näeks tema kaelanahka - see on noor ja veatu, andes märku neiu fertiilsusest - ürgne bioloogia. Mees libistab oma võrldemisi kogenematu pilgu üle neiu rindade ja puusajoone, mida katab valge kittel - neiu on sale ja nõtke, temast õhkub avastamisrohkust.
Nad seavad sammud üksteise poole ning laskuvad kergesse vestlusesse. Märgates, et neil on teineteisega niivõrd mugav vestelda ning -  tüdruk on ju uus ja värske - peagi otsustavad nad viia omavahelise flirdi üle väljapoole laborit.
Kõlab tuttavalt, kas pole? Sarnased stsenaariume on toimunud igal pool. Vahel on tagajärjed lihtsad - noored hullavad oma isu täis ning elu jätkub tavarütmis. Vahel võivad aga sellele süütuna alanud armumängul olla tõsisemad tagajärjed, võib selguda, et üks või ka mõlemad osapooled on seotud. Kuid noori armunuid see ei sega teps mitte, nemad on üksteisega oma õnne leidnud. Ja elavad elupäevade lõpuni absoluutses harmoonias ja teineteise mõistmises, ultimaatumeid esitamata ning kõiki olemasolevaid ja juurdetulevaid kohustusi jagades.
Jahimees seab oma saaklooma autokasti ning flirtinutest saavad igavese ja muutumatu armastuse sümbolid.

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...