kolmapäev, 26. september 2012

Hind ja väärtus

Hinnaks nimetatakse kauba väärtuse rahalist väljendust; rahasummat v. hüvist, mis millegi ostmisel vastu antakse v. mida millegi müümisel nõutakse ning hinna all mõistetakse hüvitust, tasu millegi eest; seda, millest millegi muu nimel tuleb loobuda.
Väärtuseks nimetatakse asja, nähtuse v. olendi positiivset v. negatiivset tähendust inimese jaoks; väärtuslikku, tähtsat omadust v. asja;  vara v. teenust, mis suudab rahuldada mingit inimese tarvet ja mille eest ollakse seepärast valmis maksma; millegi numbrilist suurust.
On olemas ütelus - teatakse millegi hind aga mitte selle väärtust.
Hind on käega katsutav ühik mingit materiaalset asja. Väärtus on pigem filosoofiline tunnetus.
Ja nüüd selles portaalis, millest ma varem olen kõnelenud, oli teema, kus küsiti - mehed, millest olete valmis loobuma - kas saunast, õlust või seksist ning mingisugusel hetkel läks jutt naiste ja auto võrdlemisele. Ja selgus, et naised olid väga nõus sellise kohtlemisega.
Selgus lausa, et naistele meeldib, kui neid kalli ja seksika autoga võrreldakse. Mille peale mina oma tulise loomuga natuke ägedaks muutusin - WTF???
Kas tõesti inimesed on segamini ajanud hinna ja väärtuse? Kas siis kõik peab olema müüdav? Ostetav? Rahasse ümmardatav?
Tõsiküll - enamikule meist on mällu graveeritud lause tuntud filmis: "Me kõik oleme müüdavad, mõni on lihtsalt kallim kui teine."
Kas tõesti on kapitalistlik mõtteilm tunginud ka sinna, kus inimene peaks tegelikult aduma enese väärtust.
Ons maailm pöördumatult hukas?

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...