teisipäev, 19. juuni 2012

Ida-Virumaad avastades, II päev

8.30 start. Sihtmärgiks Narva. Sillamäel pisuke peatus - kohv ja bensiin.
Narva - räämas, venelaslik, venekeelne. Tänavad kuidagi ebaloogilised, tänavakatted auklikud. Peatus Hermanni kindluse juures ja .... absoluutselt võimatuna näiv jõudmine sihtmärgini. Narva jõe äärne tee oli igatepidi tõkestatud ja viida-ning märgivaba. Arusaadav - piiripunkt, aga no mingi trepp võiks kindluseni ikka normaalselt viia. Või kardetakse invasiooni idanaabrilt?
Tormavalt ja vahuselt voolava jõe vastaskaldalt paistis venepoolne kindlus ja väga venepärane.. eee linnake.
Eksimine pidevalt ummikteedele. Jõudmine pea 2-kilomeetrise ringiga uduvihmas ja hõõruvate jalatsitega ning padunäljase seltskonnaga infopunkti, kus vana merekaru esmakordselt lasi kuuldavale oma isamöirge - sildid, viidad ja rumal liikluskorraldus. Siis hot dogi putkast täiesti võimatuna süüa näivate hot dogide söömine pargis, kus polnud mitte ühtegi pinki, kuid see-eest kaheksa prügikasti.
Seejärel jõudmine kindluse sisehoovi, kus oli hea vaade, tuul ja suured kellad ja 330 mm läbimõõduga tsaarisuurtükk. Minek kindlusesse, kus igal korrusel mingi põnev näitus - rahvamängud, rahakogumine, vene kirikud, fotoaparaadid ja fotod Narvast. Muidugi ka püsikud. Välirõdu, vaatetorn, latriin.
Noorema poja põige kadunud asjade hulka. Põhjaõuest väikeste suveniiride ostmine - põhjasõjaaegsete mündikoopiatega. Põlvitamine vist ainsana Eestis säilinud Lenini kuju ees.
Lahkumine Narvast. Teeäärne tankist mälestusmärk. Narva-Jõesuu. Siin ja seal huvitavad suvemajad, väga hajus ja laiali alev.
Sillamäe - ilus, puhas, vaikne ja väike linn. Kaunis keskus, hea restoran, rammus lõunasöök. Peatus kohalikus kaubamajas. Väikene proviantidega varustamine, pisukene punane üllatus (sulle - tead küll, kes ;) ).
Minek Päitse pangale. Kõrge ja ohtlik. Paremal ehitatav sadam-kütuse ja kemikaalide jaoks. Vinklev rannikupealene kõrvaltee. Voka.
Oru loss. Õigemini selle terrass ja aed. Lõpuks kämping.
Tee ja lõõgastus spaas.

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...