kolmapäev, 9. september 2009

Tugevus/nõrkus

"Ta on tugev isiksus, jõuline natuur," kiidab üks tegelane teisele kolmandat.
"See sündmus muutis teda, ma ei osanud aimatagi, et ta võib nii nõrk olla, hakkab jooma," lausub naabrimemm üleaedsele kahetsevalt.
Tugev isiksus. Nõrk isiksus.Isiksus üldse.
Kes? Miks? Kuidas? Mis tingimustel?
Mõned allikad räägivad sedasi:
Isiksus on isikule omapärased tunde-, mõtte- ja käitumismustrid, isikut iseloomustavate ja eristavate psüühiliste omaduste summa, mis on käitumise stabiilsuse aluseks.
Isiksus hõlmab kõik isiku püsivamad omadused, nagu vajadused, temperament, võimed, harjumused, hoiakud, väärtused, minapilt ja tüüpiline käitumisviis. Neid nimetatakse sageli isiksuseomadusteks; nõnda võib isiksuseks nimetada indiviidi kõigi isiksuseomaduste kogumit.
Siiski mõistetakse isiksuse all enamasti nende omaduste struktuuri, kus näiteks ühtesid omadusi peetakse teistest kesksemateks.
Eksikombel peavad inimesed blogijat isiksuseks. Mõned näited näiteks:
"Sa oled nagu teehöövel," ütles mulle kunagine armuke tunnustavalt.
"Noh, vaadake, te ei jäta sellist muljet, et te endaga hakkama ei saa ning ausaltöelda on teiesugused naised meestele alati natukene hirmuäratavad tundunud," kõneles minuga õppejõud.
Aga tugevus? Milles see seisneb? Tõenäoliselt mingites isikuomadustes, mille alla kuuluvad kehtestamine, julgus, arukus, teotahtelisus, enesekindlus, eneseteadlikkus.
Tegelikult tundub mulle, et pole mitte tugevaid ja nõrku inimesi, vaid on lihtsalt enesehaletsejad ning edasiminejad.
Kes ei suuda mingist punktist välja tulla, aga kes suudab. Kes oskab/tahab/võib seda teha, kohaneda uute oludega, aga kes mitte.
Nõrgad isiksused - ilmselt need, kellel tekkib kergesti mingi sõltuvus mõnest inimesest, tegevusest, ainest. Kes ei taha lahendada argise olelusvõitluse ühtoonilisust, vaid nutavad, ägisevad, joovad ja teevad enesetapu.
Üldiselt on see ilmselt teema, mille üle tasuks pead murda.

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...