kolmapäev, 5. august 2009

Elektrist ja soojusest

Inimene on harjumustes kinni. Ta ei suuda ennast välja pressida tavapärasest rutiinist ning kui asi väärib muutmist, siis on katastroofimaik asjal juures.
Sõltumine on mitmeharuline - perekonnast, tööst, rahast, ühiskonnast, kapitalistlikest hüvedest ja kahjudest. Toodetest. Elektrist.
Kui elektrit mingil põhjusel pole, tundub elu seisma jäävat. Ei saa lambivalgel lugeda, ei saa elektripliidil süüa teha, toit jääb uunis soojendamata. Pesu ei saa pesta, isegi dushi ei saa võtta, kuna boiler ei anna kuuma vett ning pump kaevust ei anna üle-üldse mingit vett.
Elekter. 19. sajandi suurim leiutis, enim ühiksonda mõjutanud toode, mida tarbitakse kõige laiemalt üldse.
Aga.. on mõningad alternatiivid. Täna nt ei saanud süüa teha muul moel kui vanal ja heal puupliidil. Ja võib uskuda blogijat - see toit oli eriliselt maitsev.
Puupliidil keedetud kohvi omandas eriliselt hõrgud toonid. Tõeline maitseelamus oli sellele veel lisada veidi sulavat jäätist.
Epikuurlaslikult, ei suisa hedonistlikult kohvi nautides, mõtisklesin ma korra sooja üle, mida annab meile ahi. Mõnusalt niiske ja kuum, mõnusalt heidutav.
Tuled külmast ja surud peopesad vastu tulist ahjuselga. Vaatad küdevat leeki, tunned vaigulõhna....
Elektrisoojus on kuiv, hingetu, ahjusoojus räägib endas ajalugu. Nt kütta ära jõulukuusk. Laasida oksad, lõigata parajateks juppideks ning susata ahju, kus tuli praksudes kõik endasse neelab.
Mõnus.
Elekter kergendab inimese elu, ahi jällegi raskendab - varu puid, puhasta korstnat, vii tuhka välja, piluta hakatust, vaata, et tikud ja paber oleksid käepärast, kuid see mõnu, mis ahjusoojaga tuppa levib on pea sama hea, kui...

Kommentaare ei ole:

Mälestus ühest märtsipäevast

Nüüdseks ammu meie keskelt lahkunud emaema elulugu ajendas mind aastaid tagasi suguvõsalugu kokku panema.  Just sellest romaanist - "Ja...